woensdag 30 juni 2010

Koopsubsidie compensatie

De Koopsubsidie - officiële benaming de Eigenwoningbijdrage - is door het ministerie van VROM in het leven geroepen om het eigenwoningbezit te bevorderen. De eigenwoningbijdrage is onder meer afhankelijk van het toetsinkomen, koopsom, hypothecaire leensom en leeftijd. Het kan een bijdrage in de hypotheeklasten geven van maximaal € 138,-- per maand. Na een aanvankelijk wat stroef op gang komen door de vele regels waar een hypotheek koper aan moet voldoen om in aanmerking te komen, wordt de regeling steeds succesvoller. Voor vele starters op de woningmarkt is er een kans gekomen om een eigen woning te kunnen kopen.

Maar opeens komt de bodem van de subsidiepot in zicht. Aanvankelijk lijkt er voldoende geld te zijn om de regeling tot half april 2010 te laten gelden. Maar op 29 maart 2010 is het budget overschreden en worden er geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen. De droom van een betaalbaar eigen huis spat voor velen als een zeepbel uit elkaar.

Moeten deze mensen nu jaren wachten voordat zij misschien weer in de gelegenheid komen om een huis te kunnen kopen? Jeroen Bouwman van thuismakelaar.nl vindt van niet en daarom komt hij met Koopsubsidie compensatie. In overleg met zijn opdrachtgevers biedt hij verschillende woningen aan met sterk verlaagde VvE-bijdragen. Deze bijdragen worden door de verkoper betaald, voorafgaand aan de overdracht. Hierdoor heeft een koper gedurende het dure eerste jaar een acceptabele maandlast en wordt het kopen van een woning weer interessant.

Hoe werkt het?

Verkoper stort in een keer de bijdrage van bijvoorbeeld een jaar vooruit in de pot van de VvE. De bijdrage van de koper komt voor deze periode te vervallen en de koper heeft zo meer financiële armslag in het eerste jaar. De Koopsubsidie compensatie is natuurlijk geen vervanging van de koopsubsidie, maar wel een stap in de goede richting voor de startende huizenkoper.